Pagrindinis » Straipsniai » Statybų patarimai

Dujų katilas namuose – lyg bomba

Dujų katilas namuose – lyg bomba

Savo būstuose dujų katilus įsirengę gyventojai sunerimę. Juk vasarą Vilniuje nuomojamų apartamentų masažinėje vonioje nuskendo nuo dujinio katilo išskirtų smalkių stipriai apsinuodijusi pora. Tad ar kyla pavojus apsinuodyti ir kitiems?

Dujų katilais šalyje prekiaujančių įmonių atstovai neslėpė, kad tokia grėsmė visuomet yra. Mat bet kuri dujas naudojanti netinkamai sumontuota įranga yra didesnio pavojaus šaltinis.

Kiekvienas būsto, kuriame įrengtas dujų katilas, šeimininkas turėtų žinoti, kad namuose turi tarsi bombą.

Pataria atlikti apžiūrą

Kad ši bomba nesprogtų, katilas pirmiausia turi būti tinkamai sumontuotas ir paleistas griežtai laikantis instrukcijoje ir projekte numatytų sąlygų.

Tą darbą turi atlikti atestuoti specialistai – pavyzdžiui, montuotojas ir katilo gamintojo įgalioto serviso atstovas.

Nereikėtų pamiršti, kad bent kartą per metus, geriausia – prieš naują šildymo sezoną, reikia atlikti profilaktinę apžiūrą.

„Katilą, kaip ir automobilį, kasmet būtina apžiūrėti ir patikrinti. Tada jis tarnaus ilgai, saugiai ir patikimai. Tik nereikėtų taupyti ir šio atsakingo darbo patikėti kokiam nors iš gatvės atėjusiam meistrui.

Tai turi atlikti profesionalas. Geriau vieną kartą sumokėti kiek brangiau, bet gyventi saugiai“, – sakė bendrovės „Jaukurai“ atstovas Olegas Charisovas.

Kaina daug ką pasako

Pasak O.Charisovo, dujiniai katilai skirstomi į atmosferinius su atvira degimo kamera ir vadinamuosius turbininius su uždara degimo kamera.

Atmosferinis katilas orą ima tiesiai iš patalpos, kurioje yra įrengtas, o smalkes ar dūmus pašalina per dūmtraukį, prie kurio katilas būna prijungtas.

Į turbininį katilą degimui reikalingas oras patenka iš lauko, per dūmtraukį-ortakį šalinami ir susidarę degimo produktai.

Tie patys katilai gali būti montuojami tiek butuose, tiek nuosavuose namuose, jiems taikomi vienodi saugumo reikalavimai.

„Prieš įsigyjant katilą būtina atsižvelgti į jo gamintoją. Nesiūlome rinktis pigiausio – toks įrenginys gali būti neekonomiškas, nepatikimas ir neilgaamžis.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar gamintojas turi autorizuotą servisą Lietuvoje. Juk nenorėtumėte žiemą sugedus katilui laukti detalių savaitę ar ilgiau“, – patarė O.Charisovas.

Bendrovės „Vilpra“ rinkodaros projektų vadovė Eglė Luotytė pasakojo, kad šiuo metu naujos statybos privačiuose namuose ar butuose populiariausi uždarą degimo kamerą turintys kondensaciniai katilai.

„Jie pasižymi ne tik ekonomiškumu, bet ir saugumu. Todėl juos naudojant nereikia baimintis, kad degimo produktų pateks į gyvenamąją zoną“, – teigė E.Luotytė.

Reikia smalkių detektoriaus

Dujų katilai daugiabučiuose dažniausiai įrengiami virtuvėse, kur ir taip nemažai veikiančios buitinės technikos, – gartraukiai, ventiliatoriai, kiti įrenginiai. Kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis?

Įrengiant atmosferinius katilus, patartina įsigyti ir specialų elektroninį prietaisą, kuris, paleidus gartraukį, ventiliatorių ar kitą orą ištraukiančią techniką, stabdo katilo darbą.

Tokių prietaisų išmetamas oro kiekis toks didelis, kad per kaminą, per kurį turi išeiti degimo produktai, išsiurbiamas ir grynas oras. O juk gyvenamosiose patalpose dabar ir langai, ir durys labai sandarūs.

„Jei tokio prietaiso nėra, kyla grėsmė, kad dūmai ar smalkės bus išmetami ne į kaminą, o į gyvenamąsias patalpas“, – sakė O.Charisovas.

Turint atmosferinį katilą, privaloma užtikrinti oro pritekėjimą – 1 kubiniam metrui dujų sudeginti reikia 10 kubinių metrų oro. Patalpoje, kurioje yra toks katilas, turi būti įrengta oro pritekėjimo anga, turi vykti natūrali ventiliacija.

Nors dauguma katilų turi apsaugą nuo sudegusių dujų produktų nutekėjimo į aplinką, vis dėlto namuose turintiems atmosferinius katilus E.Luotytė rekomendavo įsigyti smalkių detektorių.

Ji pabrėžė, kad tokio tipo katilus draudžiama įrengti voniose ir tualetuose.

„Virtuvėse ir ten, kur nėra sandarios izoliacijos nuo gyvenamųjų patalpų, rekomenduojama montuoti tik uždarą degimo sistemą turinčius katilus“, – teigė E.Luotytė.

Reikia sutarti su kaimynais

Dabartinės bendro naudojimo ventiliacijos šachtos daugiabučiuose dažnai būna per mažos įrengti atskirus kaminus kiekvienam katilui.

Todėl keičiant atmosferinius katilus į saugesnius turbininius būtina susitarti su kaimynais, besinaudojančiais ta pačia šachta. Iš esmės reikėtų visiems vienu metu pakeisti katilus, nes tuomet atsirastų galimybė įrengti specialų kelių katilų dūmų išmetimo įrenginį.

Beje, dėl to reikia apsispręsti per vos daugiau nei metus. Mat nuo 2016 metų sausio 1-osios į Europos Sąjungos šalis atmosferinius katilus bus draudžiama importuoti.

Dujų katilas namuose – lyg bomba

Kategorija: Statybų patarimai | Įdėjo: Admin (25.10.2014) Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“),
Peržiūrų: 2774 | Paieškos žymos: kaina, dujų katilas | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх