Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Kodėl pigūs studentų bendrabučiai ištuštėja jau spalio mėnesį?

Kodėl pigūs studentų bendrabučiai ištuštėja jau spalio mėnesį?

Prieš naujuosius mokslo metus, butų nuomos neslūgsta. Ne visiems studentams pavyksta gauti vietą bendrabutyje, o kiti į jų pusę ir žiūrėti nenori. Tačiau ką daryti, kai iki mokslo metų pradžios skaičiuojamos ne savaitės, bet dienos, o norimos pastogės nesiseka rasti? Pasitaikius progai griebiama bet kas, neatmetant galimybės, kad iki žiemos pavyks surasti kitą gyvenamąją vietą.

Kainos – kaip diena ir naktis

Vieta Vilniaus universiteto bendrabučių dviviečiame kambaryje mėnesiui kainuoja 170 litų, triviečiame – 150 litų. Kaip lrytas.lt sakė VU Bendrųjų reikalų direkcijos Būsto skyriaus vedėjas Nerijus Cicilionis, po rugsėjo 1 dienos laisvų vietų bendrabučiuose dažniausiai nebūna, bet nuo spalio jų vėl ima atsirasti.

Studijų metais mokestis už bendrabutį Klaipėdos universitete nuolatinių studijų studentams vyrauja nuo 130 Lt iki 220 litų už vieną mėnesį. Kaina skiriasi atsižvelgiant į tai, koks yra kambario tipas (dvivietis, trivietis ar keturvietis).   Vytauto Didžiojo universitetas mokestį už bendrabutį skaičiuoja paromis: kiek mėnesyje dienų, iš tokio skaičiaus ir dauginamas tarifas. O jis, priklausomai nuo to, kokiame bendrabutyje gyvenama, įvairuoja nuo 3,5 litų iki 10 litų už parą.

Šiaulių universitete šiuo metu eksploatuojami du bendrabučiai, kuriuose gali apsistoti 800 studentų. Beveik visi studentai, pareiškę norą gyventi bendrabutyje, gauna pastogę.

Mažiausiai moka tie Šiaulių universiteto studentai, kurie trise gyvena triviečiame kambaryje – 127 Lt/mėn. Už dvivietį kambarį (gyvenant dviese) tenka mokėti 146 Lt/mėn. Brangiausiai atsieina už trivietį kambarį, jei studentas nori gyventi vienas. Tokiu atveju tenka pakloti 251 Lt/mėn.

Nuoma brangsta

Kam pasiseka – gauna kambarį bendrabutyje. Tačiau sekasi – ne visiems, o kai kurie į bendrabučio pusę net nenori žiūrėti.   Neretai studentai ieško 3-4 kambarių buto, kad galėtų jame gyventi keliese, pasidalijant nuomos išlaidas ir mokesčius. Gan dažnai studentai ieško ir kambario draugų į jau išsinuomotus butus.

Nekeista: nuomos kainos, kurios nurodomos skelbimų portale Aruodas.lt, per metus pakilo. Lyginant šiuos metus su praėjusiais matyti, kad jos 14 proc., Klaipėdoje – 17 proc., Šiauliuose – 10 proc. padidėjusios. Kainos, anot Aruodas.lt vadovės Viktorijos Steponavičiūtės, ima kisti ne prieš pat rugsėjį, o nuo antrojo vasaros mėnesio.

Kito nekilnojamojo turto skelbimo portalo Domoplius.lt duomenys rodo, kad jei balandį vidutinė buto nuomos kaina siekė 1140 litų, tai liepos pabaigoje ji viršijo 1200 litų ribą. Nekilnojamojo turto ekspertai apskaičiavo, kad per metus nuomos kainos Vilniuje padidėjo apie 5 procentais. Jei pernai vidutinė buto nuomos kaina Vilniuje birželio – liepos mėnesiais siekė 1137 litus, tai šiuo metu ji – apie 1200 litų.

„Nuomos skelbimų yra. Ir kiekvieną dieną jų įdedama naujų, tad ieškantieji būsto nuomai turėtų stebėti atsirandančius skelbimus – galbūt kuris nors atitiks poreikius ir galimybes. Tiesa, kai kuriuose miestuose gali trūkti tam tikro tipo butų nuomai. Pavyzdžiui, Klaipėdoje trūksta vieno kambario butų“, - atkreipė dėmesį V.Steponavičiūtė.

Verčiau nufotografuoti

Butų nuomos specialistai sutinka, kad dėl galimų problemų apsaugoti gali tik gerai paruošta nuomos sutartis. Nors nuomos sutartis sumažina nuomotojų patiriamą riziką, ją pasirašo ne visi.

Įmonės „Ober-Haus“ Vilniaus Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada primena, kad nuomos sutarčių nereikia pasirašyti pas notarą ir išleisti papildomą sumą pinigų. O nuo to, ar gerai paruošta sutartis priklauso, kaip sklandžiai pavyks išspręsti galimus ginčus.

Įmonės, „RE/MAX Experts“ biuro vadovas Andrejus Krutko visiems nuomotojams pataria išnaudoti technologijas ir padaryti buto nuotraukas, prieš jį išnuomojant.

„Rekomenduojame daryti savo buto nuotraukas, kuriose matytųsi visas bute esantis turtas, kaip jis atrodo išnuomojant. Šias nuotraukas turėtų pasirašyti nuomininkas, kad patvirtintų kaip būstas atrodė prieš jam įsikeliant ir kokie daiktai buvo jame“, - pasak eksperto, šios nuotraukos taptų nenuginčijamu liudininku iškilus klausimams dėl turto.

Taip pat svarbu, kad sutartyje būtų nurodyta, kaip bus elgiamasi sugedus ar sugadinus bute esantį turtą. Ir kaip bus išsiaiškinama, kokia gedimo priežastis. Marius Čiulada teigia, kad išsiaiškinus, jog prietaiso gedimas yra dėl nusidėvėjimo, ar su nuomininkais nesusijusių priežasčių, jį turėtų keisti patys buto savininkai. Bet jei kalta netinkama eksploatacija – čia jau yra nuomininkų kaltė, už kurią reikia atlyginti.

Butų savininkams reikia susitaikyti ir su tuo, kad per ilgą laiką butas nusidėvi, tad išnuomojus jį ilgesniam laikui yra nerealu tikėtis, jį atgauti nepasikeitusį.

„Sienų ar tapetų „nučiupinėjimai“ aplink elektros jungiklius, virykles. Tai čia natūralaus nusidėvėjimo dalykas. Bet jei mažas vaikas praėjo su rašikliu per sieną – tai jau tikrai nėra natūralus nusidėvėjimas ir tai reikia kompensuoti“, - sakė M.Čiulada.

Dėl euro sutarčių perrašyti nereikės

Dėl euro įvedimo nuomotojams ir nuomininkams naujų sutarčių pasirašinėti nereikės, užteks prie galiojančios pridėti priedą apie pasikeitusią kainą, kurį turės pasirašyti abi pusės.

„Jei nėra sutartyje nurodyta kaina kita valiuta, tai užtenka ją papildyti punktu, pakeičiant kainą į kitą valiutą oficialiu kursu. Litai į eurus yra verčiami kursu 3,4528 lito už 1 eurą“, - teigė „Ober-Haus“ atstovas.

Nuomos sutartyje taip pat turi būti užfiksuoti skaitliukų parodymai, numatyta atsiskaitymo tvarka už komunalinius mokesčius, nuomos kaina, nuomojimosi terminas, ir atsiskaitymų datos. Taip pat svarbu nurodyti galimos žalos atlyginimo tvarką.

Kodėl pigūs studentų bendrabučiai ištuštėja jau spalio mėnesį?

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (29.08.2014) Tinklalapis Simona Viltrakytė, Viktoras Jasaitis,
Peržiūrų: 2530 | Paieškos žymos: Buto nuoma, bendrabučių kainos, nuomos kainos, skelbimai, nuoma | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх