Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Kaip įsigyti būstą ir maksimaliai iš jo uždirbti?

Kaip įsigyti būstą ir maksimaliai iš jo uždirbti?

Trumpalaikė butų nuoma  parai ar kelioms valandoms  paprastai iškart siejama kone su sekso paslaugomis. Pasaulyje tokia veikla jau pasiekė teismus, šio reiškinio užuomazgos pastebimos ir Lietuvoje. Nors iš tiesų šis dalykas, tinkamai administruojamas ir reguliuojamas, miestui, taigi ir jo gyventojams, atneša ekonominės naudos. Ir nemažos. 

Užsienio svečiai vaikštinėdami Vilniaus gatvėmis valgo jo restoranuose, perka prekes ir paslaugas ir galų gale kiekvienas atneša kažką savo: verslo idėją, tarptautinį ryšį ar tiesiog naują pažintį. Vis dažniau girdžiu, kad Vilnius i panašus į Niujorką, ir negaliu tuo nesidžiaugti.

Taip pat skaitykite: Lietuvių išradimas sutaupo 70 proc. vandens šildymo išlaidų

Tačiau taip pat girdžiu nepatenkintųjų replikas, kad atsiranda vis daugiau butų, ypač senamiestyje, kuriuos šeimininkai nusprendžia nuomoti trumpam laikotarpiui, o tai reiškia – apgyvendina juose miesto svečius.

Kas gi čia bloga? Ar būtina šaukti, kad tai yra blogai, ir galvoti, kaip šią veiklą apmokestinti. Jei bus apmokestinta, butų nuomotojai tiesiog bus priversti padidinti nuomos kainas. Tada turistams mūsų miestas taps mažiau patrauklus. Tad, apeliuodami į sveiką protą, darysime tuo pačiu sveiku protu nesuvokiamus žingsnius, mažinančius atvykstančių turistų srautą.

Bet kur vienų pasitenkinimas, ten – kitų pavydas ir nepasitenkinimas.

Nesistengiu būti kategoriškas ir ginti vienos pusės (t.y., viešbučių, kurie neva viską daro gerai, o butų nuomotojai tik problemas kaimynams sukelia), bet turbūt visi girdėjome, kas yra dialogas.

Yra viešbučiai ir yra butai, apartamentai. Aš nenoriu apsistoti viešbutyje, kaip nenori ir daugybė po pasaulį keliaujančių žmonių. Čia kaip Palanga ar Nida: vieni renkasi vieną, kiti – kitą kurortą, nors jie abu žavūs. Čia tik pasirinkimo reikalas.

Todėl man atrodo sveikintina, kad vis daugiau žmonių supranta, jog nenusineš to buto į kapus, kad nemažai laiko praleidžia atostogaudami ir iš to dar gali uždirbti. Ir kad Vilnius žingsnis po žingsnio tampa vis labiau panašesnis į Niujorką. Ir tai yra labai gerai.

Taip, trumpalaikė NT nuoma, kaip ir bet koks kitas verslas, turi būti tinkamai administruojama ir, žinoma, jokiu būdu nesukelti rūpesčių nuomojamų butų kaimynams. Tuo pasirūpinti yra kiekvieno nuomotojo pareiga.

Taip pat skaitykite: Dujų katilas namuose – lyg bomba

Pažiūrėkime, ką daro vienas kiečiausių pastarojo meto pasaulio startuolių – būtent trumpalaikės NT nuomos srityje besispecializuojanti kompanija „Airbnb“, sukūrusi  vadinamąjį abipusį grįžtamąjį ryšį: kai ne tik svečias palieka atsiliepimą apie butą, kuriame buvo apsistojęs, bet ir šeimininkas palieka atsiliepimą apie svečią.

Taip, šeimininkas, gavęs svečio užklausą apie galimybę apsistoti, gali perskaityti kitų šeimininkų, kurių namuose minėtasis svečias buvo apsistojęs, atsiliepimus. Daugybė  ar, netgi sakyčiau, visos  naujai besikuriančios pasaulio kompanijos skelbia apie skaidrumą – kiekvienas vartotojas turi atsiliepimus apie save skirtingose platformose, per kurias tarsi vyksta dalis jo gyvenimo: užsakomi butai, viešbučiai, kelionės, taksi ar netgi auklė šuniui, kol esate išvykę. 

Visi supranta, kad trumpalaikė NT nuoma yra dalis naujosios – dalijimosi – ekonomikos. 

Kaip tuo užsiimti? Lietuvoje tai reguliuojama gana paprastai: reikia tik pasiskaičiuoti, kuris variantas jums labiau apsimoka: ar veikti pagal verslo liudijimą (metinis mokestis 1800 litų Vilniaus mieste), ar gautas iš trumpalaikės NT nuomos pajamas mokestinių metų gale deklaruoti ir susimokėti 15 proc. GPM (gyventojų pajamų mokesčio). Jei NT nuomojate tik, tarkim, keletą kartų per metus (kai išvykstate atostogų), verslo liudijimą galima išsiimti tik šiam nuomos laikotarpiui.

Nėra namų be dūmų, teigė dar mūsų senoliai. Tad dūmai buvę ir tuose namuose, kuriems iki diskusijų apie nekilnojamojo turto nuomą dar buvo likę nugyventi gerą šimtmetį. Todėl linkiu būti mažiau viskuo nepatenkintais, bet daugiau gyvenimu besidžiaugiančiais lietuviais.

Papasakosiu apie tai, apie ką pasakoju konsultuodamas žmones, norinčius investuoti į gyvenamąjį NT. Pasaulyje populiari ir dažnai netgi pačių NT plėtotojų propaguojama bei vieno ar kito projekto įgyvendinimo metu neretai reklamuojama schema „buy-to-rent" (įsigykite, kad nuomotumėte). Lietuvoje tai nėra populiaru, apie ketinimus nuomoti įsigytą būstą nekalbama. Kodėl? Manau, jog kaltas lietuviškasis mentalitetas — negi pasakosi, ką sugalvojai ar kur planuoji investuoti, dar pavogs kas nors idėją.

Kaip įsigyti butą ir maksimaliai iš jo uždirbti? Užsiimkite trumpalaike nuoma.

Daugeliu atveju tokia nuoma užtikrina didesnę grąžą nei ilgalaikė. Žinoma, pasiskaičiuokite bent jau vienų metų perspektyvą. 

Kad būtų aiškiau, paaiškinsiu šių dviejų nuomų skirtumus. Trumpalaikė nuoma – kai butas nuomojamas dienai, dviem, savaitei, mėnesiui. Dažniausiai iš užsienio atvykusiems svečiams. Ilgalaikė – kai butas išnuomojamas metams, o neretai ir keliems.

Ilgalaikę nuomą galima būtų apibūdinti žodžiais „išnuomojai ir pamiršai", o su trumpalaike nuoma atkeliauja ir krūva darbų bei įsipareigojimų. Norint nuomoti butą trumpam laikui reikia jį reklamuoti, ieškoti klientų. Butas kaskart prieš svečiams atvykstant ir jiems išvykus turi būti sutvarkomas (reikalinga tvarkytoja), pakeičiama patalynė, rankšluosčiai, pasirūpinama šampūnu, muilu, arbata, kava ir kitais svečiams reikalingais dalykais. Trumpalaikė buto nuoma ir svečių priėmimas – labai panašu į tai, ką patiriame ir darome tada, kai laukiame atvykstant svečių ar giminaičių. 

Taigi jūs turite pasirinkimą: įsigyti ir išnuomoti arba išnuomoti jau turimą NT  ilgalaikei arba trumpalaikei nuomai. Pasirinkus pastarąją reikia nuspręsti: viskuo rūpinsitės patys (tam reikia rasti laiko) ar atiduosite administruoti tuo užsiimantiems profesionalams.

Taip pat skaitykite: Kaip sodyba virsta pirkėjo galvos skausmu

Bet kokiu atveju, pasirinkę trumpalaikę nuomą, uždirbsite daugiau, o ir NT dėvėjimasis bus mažesnis. Paaiškinsiu: pats buvau išnuomojęs savo butą apie pusantrų metų, todėl žinau, kaip dėvisi turtas. Mano bute gyveno du žmonės ir šuo.

O dabar padėtis kita: tas pats butas nuomojamas trumpam laikui ir jame apsistoja į Vilnių atvykę užsienio svečiai. Kaip galvojate, kiek laiko jie praleidžia namie? Kiek laiko jūs praleidžiate išsinuomotuose apartamentuose ar viešbutyje, kai atostogaujate? Nedaug? Būtent.

Dažnai svečiai net nesinaudoja virtuve, nors gyvena ir savaitę. Jie atvažiuoja pamatyti miestą, valgyti jo kavinėse ir restoranuose, leisti laiką jo baruose ir meno galerijose, pakeliauti po šalį. Ir tikrai nesistengia kiurksoti išsinuomotame bute.

Tomas Grižas yra pasaulinių NT tendencijų apžvalgininkas ir būsto nuomos sistemos „Airbnb“ konsultantas.

Kaip įsigyti būstą ir maksimaliai iš jo uždirbti?

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (01.12.2014) Tomas Grižas,
Peržiūrų: 2719 | Paieškos žymos: trumpalaikė buto nuoma, būstai, nuoma | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх